« برگزاری نمایشگاه کتابـــــ و نرم افزار و محصولاتـــــــ فرهنگی همراه با ارائه پایان نامه های برتر طلابـــــــ حوزهبرگزاری جلسه سخنرانی به مناسبت هفته پژوهش »

هر چیزی به عقل نیاز دارد و عقل به ادب نیاز دارد

نوشته شده توسطحوزه علمیه باقرالعلوم (ع) 26ام آذر, 1392

خانم یوسفی از اساتید حوزه علمیه خواهران تهران روز سه شنبه بیست و ششم آذر ‌ماه در جمع طلاب مدرسه علمیه خواهران باقرالعلوم(ع) شهرقدس با اشاره به حدیثی از امام علی (ع ) مبنی بر ” با فضیلت ترین ادب این است که انسان حد خود را نگه دارد و از اندازه خود تجاوز نکند و بهترین ادب ها این است که مانع انسان از گناه شود ” افزود : آدم مودب کسی است که از گناه پرهیز دارد ، کسی که بیشتر از گناه انجام نمی دهد به ادب نزدیک تر است .
وی با بیان این نکته که ادب مخلوط کردن حق و باطل با هم نیست بیان کرد : گاهی تصور می شود ادب یعنی اینکه من یک طوری برخورد کنم که همه از من راضی باشند ، در صورتی که کسی که ناراضی ندارد اصلا به او مودب نمی گویند . باید توجه شود که در بحث ادب آمیختگی حق و باطل پیش نیاید .
این استاد حوزه با اشاره به داستان حضرت نوح مبنی بر اینکه ” به کفار گفتند که شما با این اوضاع و احوالی ک دارید گروهی هستید که جاهلید ” بیان کرد : این خلاف ادب نیست ، کاری که قوم نوح انجام می دادند معاصی بود . پس ادب رعایت کردن منافاتی با راهنمایی و هدایت مردم تذکر اشتباه مردم ندارد . مثلا می گوییم که اگر بگویم غیبت نکن طرف ناراحت می شود ، نه بلکه باید شخصیت انسانی شخص در تذکر حفظ شود .
خانم یوسفی با اشاره به آیه 54 سوره مائده خاطرنشان کرد : بعضی مواقع ما از ترس اینکه آسیبی به ما برسد ولو در حد متزلزل شدن موقعیت اجتماعی و عوض شدن دید مردم میگوییم به فلانی چیزی نگوییم اما خداوند به مومنین فرمودند که اگر شما دین خدا رایاری نکنید یه عده ای را خداوند می آورد که یکی از ویژگی های آنان این است که از سرزنش سرزنش کننده ها ترس ندارند .
وی با اشاره به حدیثی از پیامبر مبنی بر ” با فضیلت ترین جهاد ، کلمه حقی است که در مقابل پادشاه جائر زده شود ” افزود : این منافاتی با ادب ندارد ، وقتی ساحران به حضرت موسی ایمان آوردند فرعون آنها را تهدید کرد که دست و پاهایتان را خلاف هم قطع می کنم ( دست چپ و پای راست ) ساحران در مقابل این تهدید به فرعون گفتند : هر کاری می خواهی بکن تو حکمت فقط در این دنیاست و با آن دنیای ما کاری نمی توانی بکنی . اما خیلی از کسانی که با فرستادن نامه به امام حسین (ع) قرار گذاشته بودند به حضرت کمک کنند با آمدن ابن زیاد کنار کشیدند با اینکه ابن زیاد انگشت کوچیک فرعون هم نمی شد .
خانم یوسفی در ادامه با اشاره به اهمیت ادب حدیثی از امام علی ( ع ) مبنی بر ” هر چیزی به عقل نیاز دارد و عقل به ادب نیاز دارد ” بیان کرد و راه حل مودب بودن را از نهج البلاغه گفت : اگر می خواهی مودب باشی یک چیز را مراعات کن ؛ هر چیزی را برای خود دوست نداری ، برای دیگران هم دوست نداشته باش
وی در ادامه با اشاره به حدیثی از حضرت علی (ع) مبنی بر ” ادب خوب همراهی برای عقل است ” بیان کرد : اگر یک نفر می خواهد هم نشین و همراه داشته باشد باید عقل و ادب داشته باشد ، عقل و ادب باید همراه هم باشند .
خانم یوسفی با بیان حدیثی مبنی بر ” زمین زراعتی چقدر به باران نیاز دارد ، آدم های عاقل همان قدر به ادب نیاز دارند ” خاطرنشان کرد : وقتی این را می گویند یعنی همانطور که باران باعث پرورش زمین می شود ، ادب باعث پرورش عقل می شود . ادب داشتن افراد برایشان در دنیا محبوبیت می آورد همانطور که پیامبر مردم را دور خود جمع کردند .
این استاد حوزه در ادامه افزود : از لقمان پرسیدند ادب از که آموختی گفت از بی ادب ، هر چه از ایشان در نظرم بد آمد ترک کردم . ما از دیگران وقتی یک کار بدی می بینیم می گوییم فلانی این کار را کرد ، ولی لقمان این کار را نکرد بلکه این را ضبط کرد تا انجامش ندهد . من وقتی می بینم در عصبانیت حرف بدی زد من یادم می ماند یا حرف نزنم یا مواظب حرف زدنم باشم .
وی در آخر با اشاره به حدیثی از حضرت علی (ع ) مبنی بر اگر می خواهی خودت را ادب کنی یک شیوه بس است از هر چیزی که از دیگران بد میدانی خودت دوری کن ” افزود : آدم مودب به کسی می گویند که طبق فرمایش حضرت خودش را جای دیگران می گذارد و هرجور دوست دارد دیگران با اوبرخورد کنند با دیگران برخورد می کند .


فرم در حال بارگذاری ...