« نقش سینما و تلویزیون در سبک زندگی اسلامیدلایل مشروعیت ازدواج موقت و آثار آن »

بررسی حقوق زوجین از دیدگاه اسلام و فمنیسم

نوشته شده توسطحوزه علمیه باقرالعلوم (ع) 11ام آبان, 1394

عنوان تحقیق:بررسی حقوق زوجین از دیدگاه اسلام و فمنیسم   پژوهشگر:مرضیه دمرچلو

در این تحقیق با بررسی حقوق اختصاصی زن بیان می شود که اسلام نه مرد مدار است و نه زن مدار. محور قوانین اسلامی حق مداری است که بر پایه کرامت انسان و مصلحت خانواده و سلامت جامعه وضع شده است. در چنین نظامی مرد و زن حق گرا بوده و نسبت به خانواده و جامعه خود مسئول هستند، خانواده اولین و اساسی ترین نهاد جامعه است که عمری به درازای تاریخ بشر دارد، و زن و مرد به عنوان ارکان اصلی یک خانواده در مقابل هم حقوقی دارند، و هر حقی با تکلیفی همراه است که اهمیت دادن به آنها تضمین کننده و استحکام بخش کانون خانواده است. در اسلام این حقوق و تکالیف آنچنان ظریف و دقیق لحاظ شده است که باعث الفت و محبت بین زن و مرد می گردد. در صورتی که در غرب با توجه به مطالعه تاریخ متوجه می شویم که برای زن به عنوان یک فردی از جامعه حقوق خاصی در نظر گرفته نشده است و با توجه به اندیشه برخی از متفکران غربی که زن را طفیلی مرد می دانسته اند، به جنبه انسانی زن به عنوان یک مخلوق که در خلقت و سرشت هیچ تفاوتی با مرد ندارد، اهمیت داده نشده و در طول تاریخ باعث ظلم و نایده گرفتن حقوق زن شده است. جریان فمنیسم نیز برای دادخواهی و با شعار گرفتن حقوق از دست رفته زنان به بیراهه رفته به دلیل اینکه این جریان یک جریان انسانی با تفکرات و نظرات مختلف افراد وابسته به گرایشهای مختلف فکری است. شاید حقوق کوچکی را مطالبه کرده باشند، ولی با نادیده گرفتن بسیاری از نیازهای فطری زن مانند نیاز به تشکیل خانواده و داشتن فرزند باعث بحران فروپاشی نظام خانواده در غرب شده اند. و چیزی که در جریان فمنیسم بسیار مشخص است و آن مردستیزی است، زیرا آنها مردسالاری را که در طول تاریخ تسلط مردان بر زنان بوده، نتیجه ظلم به زن می دانند.
کلید واژه: زن- حقوق- حقوق زن- فمنیسم

منابع پیشنهادی

1- تبریزی، جواد، ارشاد الطالب الی التعلیق علی المکاسب، قم، موسسه اسماعیلیان، 1369 (1411 ﻫ ق)، چاپ سوم.

2- طباطبایی حکیم، محسن، مستمسک العروه الوثقی، بیروت، داراحیاء التراث العربی، 1392 ﻫ ق، چاپ سوم.

3- طباطبایی یزدی، محمدکاظم، تعلیفیه علی المکاسب، چاپ سنگی، تهران، بی نا، 1317ه.ق.

4- اسلاملو، نعیمه؛ محمد حسن زمان وزیری، زن، ستم تاریخی، ستم برابری، موسسه فرهنگی هنری خیبر، چاپ اول، 1389.

5- جعفری لنگرودی، محمدجعفر، مقدمه عمومی علم حقوق، تهران، کتابخانه گنج دانش، چاپ احمدی، 1384، چاپ دهم.

6- جگر، آلیسون، چهار تلقی از فمنیسم، ترجمه س. امیری در بولتون مرجع، بی جا، انتشارات بی المللی الهدی، 1387.

7- ضمیران، محمد، گفتمان زنانه، انقلاب در عشق و دگرگونی اندیشه های فلسفی در پایان هزاره دوم، انتشارات هرمس، 1380، چاپ اول.

8- نلسون، گزیده اساسی طب کودکان، ترجمه استادان کودکان دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه علوم پزشکی ایران، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، ویراسته محسن ارجمند، تهران، نشر علوم پزشکی، نشر آگه، 1370.


فرم در حال بارگذاری ...