« بهار و رستاخیز | داوزده بهمن و رفرندم ۹۸% انقلاب اسلامی » |
بانوی ایرانی در کلام رهبری
نوشته شده توسطحوزه علمیه باقرالعلوم (ع) 12ام فروردین, 1395
سالروز ولادت با برکت صدیقه ی طاهره که سرور زنان عالم می باشد، در ایران اسلامی به عنوان روز زن نامیده شده است تا بدین بهانه از مقام با عظمت زن یادی شود و از آن تجلیل شود و لازم است قبل از آنکه از چنین مقامی قدر دانی شود، جایگاه زن مسلمان ایرانی شناخته شود تا در مقام عمل فرق آن با زنان بی الگوی دنیای غرب مشخص شده و معلوم شود که وقتی انسان در زندگی فردی و اجتماعی خویش انسان کامل و معصوم را الگوی خود قرار دهد، چگونه به هدف خلقت خود نزدیک شده و بدین وسیله خود را از کژ راهه حفظ می کند.
ما در اینجا زن مسلمان ایرانی را در خانواده و اجتماع با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری مورد باز خوانی قرار می دهیم تا روشن شود که اسلام چه اندازه به زن ارزش و بهاء داده است.
زن در خانواده
«نظر اسلام در باب خانواده و جایگاه زن در خانواده، نظر خیلی روشنی است. «المرأة سیّدة بیتها» بزرگ خانه، زن خانه است؛ این از پیغمبر اکرم (صلی الله علیه و آله) است. جایگاه زن در خانواده، همانی است که در گفتارهای گوناگون ائمه (علیهمالسّلام) آمده: «المرأة ریحانة و لیست بقهرمانة». در تعبیرات عربی، قهرمان یعنی کارگزار، پادو، یک خدمتگزار محترم. می فرماید: در داخل خانه، زن قهرمانه نیست؛ ریحانه است، گلِ خانه است. خطاب به مردان می فرماید: بهترین شما کسانی هستند که بهترین رفتارها را با همسرانشان دارند. اینها نظرات اسلام است و از این قبیل الی ما شاء اللَّه وجود دارد».[۱]
«شما بینید این آیهی شریفه در مورد زن و مرد -عمدتاً در داخل خانواده- چه می فرماید «وَ مِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَاجًا» یعنی از جملهی نشانه های قدرت الهی یکی این است که برای شما انسان ها، از نوع خودتان و از جنس خودتان همسرانی قرار داد؛ برای شما مردان، زنان را و برای شما زنان، مردان را. از خودتان هستند؛ «مِّنْ أَنفُسِكُمْ» جنس جداگانه ای نیستند، در دو رتبه جداگانه نیستند؛ همه یک حقیقتند، یک جوهر و یک ذاتند. البته در بعضی از خصوصیات، با هم تفاوت هایی دارند؛ چون وظایفشان دو تاست.
بعد می فرماید: «لِّتَسْكُنُوا إِلَيْهَا» یعنی زوجیّت و دو جنسی در طبیعت بشر، برای هدف بزرگی است. آن هدف، عبارت است از سکون و آرامش، تا شما در کنار جنس مخالف خودتان در درون خانواده -مرد در کنار زن، زن در کنار مرد- آرامش پیدا کنید.
برای مرد هم آمدن به داخل خانه، یافتن محیط امن خانه، زن مهربان و دوستدار و امین در کنار او، وسیله آرامش است؛ برای زن هم داشتن مرد و تکیه گاهی که به او عشق بورزد و برای او مانند حصن مستحکمی باشد -چون مرد جسماً قویتر از زن است- یک خوشبختی است؛ مایه آرامش و سعادت است.
خانواده این را برای هر دو تأمین می کند. مرد برای پیدا کردن آرامش، به زن در محیط خانواده احتیاج دارد؛ زن هم برای یافتن آرامش، به مرد در محیط خانواده نیازمند است «لِّتَسْكُنُوا إِلَيْهَا» هر دو برای سکون و آرامش، به هم احتیاج دارند.
مهمترین چیزی که بشر به آن احتیاج دارد، آرامش است. سعادت انسان در این است که از تلاطم و اضطراب روحی در امان و آرامش روحی داشته باشد. این را خانواده به انسان می دهد؛ هم به زن و هم به مرد.
جمله بعدی بسیار جالب و زیباست. می فرماید: «وَ جَعَلَ بَيْنَكُم مَّوَدَّةً وَ رَحْمَةً» رابطه درست زن و مرد این است: مودّت و رحمت، رابطه دوستی، رابطه مهربانی؛ هم یکدیگر را دوست بدارند و به هم عشق بورزند و هم با یکدیگر مهربان باشند. عشق ورزیدن همراه با خشونت مورد قبول نیست؛ مهربانی بدون محبّت هم مورد قبول نیست».[۲]
زن در اجتماع
اولا من عرض بکنم در هنگامی که به همین مناسبت غالباً بنده مواجه می شوم با بانوان مسلمان، زنان مؤمن و تحصیلکرده، خدا را عمیقاً شکر می کنم؛ واقعاً این یکی از بزرگ ترین افتخارات نظام اسلامی است که در سایهی نظام اسلامی این همه زن فرزانه و تحصیل کرده و خوش فکر و ممتاز از لحاظ فکری و عملی در جامعهی ما وجود دارند؛ خیلی نعمت بزرگی است و مایهی افتخار است».[۳]
«اسلام طرفدار تکامل بشر است. برای اسلام، زن و مرد هیچ فرقی ندارد. برای اسلام، جنس زن یا جنس مرد مطرح نیست؛ تکامل انسانی مطرح است. یک جا سخن از مرد گفته می شود، یک جا سخن از زن. به یک مناسبت از زن تجلیل می شود، به یک مناسبت از مرد؛ چون دو حصّه پیکره بشرند، دو بخش وجود بشری هستند.
از لحاظ جنبهی بشری و جنبه الهی، هیچ تقاوتی با همدیگر ندارند. لذا در قرآن آن وقتی که می خواهد راجع به انسان های خوب یا انسان های بد مثل بزند، از زن مثل می آورد: «ضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا لِّلَّذِينَ كَفَرُوا اِمْرَأَةَ نُوحٍ وَ اِمْرَأَةَ لُوطٍ» [تحریم/۱۰] در مورد کسانی هم که مؤمن هستند، مثال می زند؛ «اِمْرَأَةَ فِرْعَوْنَ» در هر دو جا، مثال و نمونه کامل راه خطا و راه صواب را از زن ذکر می کند؛ یک جا هم راجع به مردان سخن می گوید.
برای اسلام، جنس -زن بودن و مرد بودن- مطرح نیست؛ تعالی بشری مطرح است، اخلاق بشری مطرح است، بروز استعدادها مطرح است، انجام وظایفی که به هر کسی یا هر جنسی از جنس های بشری متوجّه است، مطرح است، که برای این باید طبعاً طبیعت ها را شناخت. اسلام، طبیعت زن و طبیعت مرد را هم به خوبی می شناسد.
در
بازنشر
زن مسلمان ایرانی
فرم در حال بارگذاری ...